Kiedy powinno się wybierać wiarę?

Temat: Biopsja tarczycy-prośba o interpretację
Moja mama (50 lat) odebrała wczoraj wyniki biopsji tarczycy,tzn.guzka, który wykazało badanie USG. Cytuję w całości wynik biopsji: "W badanych rozmazach płaty typowego nabłonka pęcherzykowego, krople koloidu, komórki zapalne i makrofagi.Obraz...
Źródło: topranking.pl/1849/biopsja,tarczycy,prosba,o,interpretacje.php



Temat: guzek na tarczycy
guzek na tarczycy Witam, Czy ktoś może mi pomóc w rozszyfrowaniu wyniku biopsji guzka na tarczycy: Rozpoznanie patomorfologiczne: Krew, gęsty koloid, monomorficzne tyreocyty, makrofagi. Obraz cytologiczny odpowiada guzkowi koloidowemu. Bardzo się...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,56015620,56015620,guzek_na_tarczycy.html


Temat: wyniki - w normie???
pęcherzykowymi, pojedyncze limfocyty i makrofagi. Tyreocyty małe, normobarwliwe, bez niepokojących cech cytologicznych. Obraz cytologiczny zmiany łagodnej, najprawdopodobniej natury hiperplastycznej, ze zwyrodnieniem koloidowym. Uff. Co myślicie?? Czy problem może tkwić w tarczycy???...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,105341305,105341305,wyniki_w_normie_.html


Temat: guzek(koloid)+letrox,czy słuchac lekarza?
guzek(koloid)+letrox,czy słuchac lekarza? tsh-prawie 2, FT 4-w normie tez.Na tarczycy guzek(biopsja wykazala,ze łagodny-"koloid oraz nieliczne makrofagi".Endo..przepisał letrox na zmniejszenie, tudzież zatrzymanie powiekszania sie guzka(mam go od 20 lat i nic sie nie dzieje).A ten letrox to hormon tarczycy!:(po co mam sie tym faszerować?Podzielcie się, prosze doswiadczeniami i swoją wiedza..Acha..i co to znaczy ten "koloid i nieliczne makrofagi.." Pozdrawiam j-s
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,31822249,31822249,guzek_koloid_letrox_czy_sluchac_lekarza_.html


Temat: Co robic operowac czy poczekac?
Co robic operowac czy poczekac? Moja 18-letnia corka ma guza na tarczycy.USG - zmiana ogniskowa plata lewego do18x9,5 mm- o niskim-prawie bezechowa z widocznymi zwapnieniami i unaczynieniem w ew przegrodach.BIOPSJA/BAC tarczycy/- rozmazy dosc obfite,zawieraja rozproszone komorki pecherzykowe tarczycy oraz liczne komorki jednojadrowe z dominacja makrofagow obladowanych hemosyderyna z koloidem w tle.w rozmazach nie ma cech nowotworu zlosliwego.Hormony tarczycy w normie.Decyzja lekarza usunac.Nie wiem co doradzic corce.Poczekac czy operowac.Boje sie o pozniejsze problemy z powodu braku tarczycy.Prosze pomozcie,doradzcie.Z gory dziekuje Bozena
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,32367208,32367208,Co_robic_operowac_czy_poczekac_.html


Temat: proszę o interpretacje USG tarczycy
biopsja tarczycy wyniki Witam.No wreszcie jest wynik.Rozpoznawano 4 guzki 1guzek-nieliczne tyreocyty oraz koloid i krew 2-obfity koloid oraz liczne makrofagi z hemodyseryną Obraz cytologiczny odpowiada torbieli koloidowo-krwotocznej tarczycy 3 i 4 guzek- tyreocyty w układach pęcherzykowych oraz tkanka włóknista,makrofagi i koloid Obraz cytologiczny odpowiada wolu guzowatemu.Nie za bardzo potrafię to rozszyfrowac.Endo mam 5 października .Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,99943664,99943664,prosze_o_interpretacje_USG_tarczycy.html


Temat: guzek tarczycy - pomóżcie
guzek tarczycy - pomóżcie Witam, Jestem kobietą, mam 48 lat. Ostatnio lekarz skierował mnie na badanie tarczycy. Hormony tarczycy są w normie, ale USG wykazało guzka na prawym płacie, a wynik biopsji (BAC prawego płatu tarczycy rozmaz) to: Rozpoznanie patomorfologiczne : „Krew, skrzepy krwi, makrofagi, kilka płacików komórek oksyfilnych. Obraz cytologiczny może odpowiadać guzkowi z komórek Hurthla. Mieszkam w Sosnowcu i moja...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,97572729,97572729,guzek_tarczycy_pomozcie.html


Temat: guzek tarczycy - pomóżcie
ryszard51 napisał: > Witam, > Jestem kobietą, mam 48 lat. Ostatnio lekarz skierował mnie na > badanie tarczycy. > Hormony tarczycy są w normie, Moga byc w normie i tarczyca tez moze byc chora. > ale USG wykazało guzka na prawym > płacie, a wynik biopsji (BAC prawego płatu tarczycy rozmaz) to: > Rozpoznanie patomorfologiczne : „Krew, skrzepy krwi, makrofagi, > kilka...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,97572729,97572729,guzek_tarczycy_pomozcie.html


Temat: wątpliwa biopsja - błagam o pomoc!!!!
wątpliwa biopsja - błagam o pomoc!!!! Witam, może ktoś mi pomoże. USG znalazło mi w tarczycy 8mm guzek, bardzo słabo odgraniczony, lekarz określił nawet jako zatarty obraz. Biopsja, wynik i znowu czekanie. Opis był taki: materiał ubogokomórkowy, makrofagi, koloid, pojedyńczy płacik tyreocytów o cechach cytologicznej atypii. Do powtórzenia. Teraz czekam na wyniki kolejnej biopsji i szaleję. Jeden lekarz powiedział, że to może...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,97973630,97973630,watpliwa_biopsja_blagam_o_pomoc_.html


Temat: Jak jest po operacji ?
witam.Bardzo się boję.Wlasnie wrócilam od endokrynologa i dostalam skierowanie na operacje tarczycy.Mam dwa guzki 13mm i 15mm a wynik biopsji to :wole guzowate,tyreocyty w ukladach pęcherzykowych oraz tkanka wloknista,makrofagi i koloid.Raz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,72558391,72558391,Jak_jest_po_operacji_.html


Temat: wynik biopsji!!!
wynik biopsji!!! Witam oto wynik biopsji guzka na tarczycy: "Normotypowe tyreocyty rozproszone , tworzące płaty i układy drobnopęcherzykowe. Koloid rozlany i grudkowy.Pojedyńcze makrofagi i strzępy tkanki łącznej.Obraz cytologiczny odpowiada wolu guzowatemu."...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,73182429,73182429,wynik_biopsji_.html


Temat: Prośba o interpretację wyniku biopsji
Prośba o interpretację wyniku biopsji Moja mama (50 lat) odebrała wczoraj wyniki biopsji tarczycy,tzn.guzka, który wcześniej wykazało badanie USG. Cytuję w całości wynik biopsji: "W badanych rozmazach płaty typowego nabłonka pęcherzykowego, krople koloidu, komórki zapalne i makrofagi.Obraz cytologiczny odpowiada zmianie typu Tumor hyperplasticus-Struma nodosa." Wizytę u endokrynologa ma mama wyznaczoną pod koniec kwietnia. Czy może spokojnie poczekać te dwa miesiące, czy raczej...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,58239198,58239198,Prosba_o_interpretacje_wyniku_biopsji.html


Temat: Biopsja- makrofagi, koloidy, tumor cośtam...????
Biopsja- makrofagi, koloidy, tumor cośtam...???? Czy ktoś pomoże mi wstępnie i jedynie orientacyjnie zinterpretować następujący opis biopsji guza tarczycy? Oto on: "W badanych rozmazach płąty typowego nabłonka pęcherzykowego, krople koloidu, komórki zapalne i makrofagi. Obraz cytologiczny odpowiada zmianie typu Tumor hyperplastikus- Struma nodosa." Dla mnie, póki co, wszystko co z tarczycą to czarna magia...Bo od niedawna odkryto u mnie ten problem. A...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,77687635,77687635,Biopsja_makrofagi_koloidy_tumor_costam_.html


Temat: pytanie do dosiwadczonych i lekarzy
.Trśść opisu USC tarczycy: Tarczyca powiększona o wym.PP 34x28x54 mm, PL 23x26x48mm. W obu płatach liczne różnej wielkości guzki lite. Dolne biguny za mostkiem.Powiekszonych wzłów chłonnych szyi nie stwierdza się. Nie ma opisu echo genicznosci. Mam też inne badanie - histopatologiczne. To chyba wynik Biopsji: Treść jest następująca: 119435, 119435A - Koloid, erytrocyty, pojedyncze makrofagi ,skupienia spłaszczonych i sześciościennych thyreocytów. Obraz cytologiczny...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,79178101,79178101,pytanie_do_dosiwadczonych_i_lekarzy.html


Temat: Proszę o pomoc w ocenie moich wyników.
Proszę o pomoc w ocenie moich wyników. Witam. W 2006 roku stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy. Endokrynolog przepisał mi Eutyrox 50, ktory biorę do teraz. Od razu miałam zrobione usg. Wynik w dolnym biegunie prawego płata tarczycy przy powierzchni minimalnie uwypuklony na zewnątrz widoczny śladowo hypoechogeniczny, guzek 13x8, 5x19mm. Pozostały miąsz tarczycy jest o typowej strukturze i echogeniczności, w górnej granicy normy co do wielkości. Okoliczne węzły szyi i dołów nadobojczykowych nie są powiększone. Wynik biopsji: Treść krwista i koloidowa, liczne rozsiane płaty i gniazda łagodnych tyreocytów oraz pojedyncze makrofagi. Obraz cytologiczny odpowiada zmianie łagodnej: guzek przerostwy lub prosty gruczolak płata prawego tarczycy. Na koniec 2007 roku ponownie zrobiłam usg wielkość guzka o 1 mm większy, guzek dobrze ograniczony o identycznej jak pozostały miąsz tarczycy echogeniczności. Pozostały miąsz o typowej strukturze. Wielkość ogólna tarczycy mieści się w normie. Okoliczne węzły szyi i dołów nadobojczykowych nie są powiększone. Mam pytanie czy biopsję też powinno się robić...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,80594447,80594447,Prosze_o_pomoc_w_ocenie_moich_wynikow_.html


Temat: PILNA prośba - biopsja
PILNA prośba - biopsja Witam. Proszę o interpretację wyników biopsji guza tarczycy mojej mamy: "w obrębie badania krwotoczne plamy koloidalne, liczne makrofagi, obecne hinderofagi, obecne tryfocyty, bardzo liczne limfocyty" dodam, że...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,64591309,64591309,PILNA_prosba_biopsja.html


Temat: Pomoc w interpretacji wyniku z biopski?
Pomoc w interpretacji wyniku z biopski? Mam niedoczynność tarczycy. Przy tym wykonałam usg i biopsję. Wynik usg - w dolnym biegunie prawego płata tarczycy minimalnie uwypuklony na zewnątrz widoczny śladowo hypoechogeniczny guzek 13x8,5x19 mm. Pozostały miąsz tarczycy jest o typowej strukturze i echogeniczności, w górnej granicy normy co do wielkości. prawy płat 21x20x50mm-11cm3, lewy płat 18x18x49mm-7,8 cm3, cieśń 6,5x14x29mm-2,1 cm3. Okoliczne węzły chłonne szyji i dołów nadobojczykowych nie są powiększone. Wynik biposji - treść krwista i koloidowa,liczne rozsiane płaty i gniazda łagodnych tyreocytów oraz pojedyncze makrofagi. Obraz cytologiczny odpowiada zmianie łagodnej: guzek przerostowy lub prosty gruczolak płata prawego tarczycy. Proszę o informację czy taką biopsję należy powtarzać. Jeśli tak to co jaki czas. Te wyniki miałam wykonane 2 lata temu. Pozdrawiam Anna
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,55131369,55131369,Pomoc_w_interpretacji_wyniku_z_biopski_.html


Temat: Mam wyniki biopsji- proszę o przetłumaczenie
Mam wyniki biopsji- proszę o przetłumaczenie Z biopsji zmaiany w lewym płacie tarczycy uzyskano normotypowe tyreocyty oraz makrofagi piankowe. Materiał nabłonkowy obfity, obserwuje sie ogniskowe układy rozetkowate komórek- tumor follicularisprobabiliter NF....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,62539390,62539390,Mam_wyniki_biopsji_prosze_o_przetlumaczenie.html


Temat: choroba???
więc nie wiem czy to wina tego leku czy chorej tarczycy. Wszystkie wyniki mam w normie...no oprócz cholesterolu (212), choć odżywiam się zdrowo a tłuszczów zwięrzęcych spożywam tyle co na lekarstwo i to też mnie zastanawia. Potem miałam robioną biopsję...tu: obraz ubogoechogenny z drobnymi zwapnieniami(..) ubogoechowy guzek śr. ok 9 mm (..) w rozmazie na tle krwistym makrofagi (...) tyreocyty zatopione w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,34754359,34754359,choroba_.html


Temat: co mi jest?
co mi jest? Witajcie, od pewnego zcasu leczę się na niedoczynnosć tarczycy/hashimoto. W obrazie usg i biopsji guza napisano że odpowiada struma nodosa - obraz zmian pozapalnych po podostrym procesie zapalnym, bardzo liczne makrofagi, liczne limfocyty, histiocyty, koloid, krew. Wyniki hormonów miałam takie: sierpień ft4 0,98 (0,71-1,85);hTSH 2,98 (0,47-5,01); FT3 2,86 (2,57- 4,43)...0,5 tabl Eutyrox 0,25 wrzesień ft4 0,84 (0,71-1,85)1 tabl Euthyrox...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,88545460,88545460,co_mi_jest_.html


Temat: moje usg i biopsja
moje usg i biopsja Bardzo prosiłabym o komentarz do moich badań,mianowicie o przetłumaczenie na "ludzki" z góry dziękuję USG tarczycy do badania BACC Płat prawy ma wymiary:38x24x62mm.[AB]Płat lewy ma wymiary:33x24x71mm[CD] Cieśń o grubości 16mm.W badaniu Power Doppler tarczyca wykazuje wzmożone przepływy krwi.Oba płaty boczne oraz cieśń niemal w całości wypełnione są przez konglomeraty ściśle ze sobą sąsiadujących ognisk niejednorodnych głównie normoechogenicznych niektóre wykazują cechy zwyrodnienia torbielowatego. Wynik biopsji aspiracyjnej cienkoigłowej tarczycy komórki pęcherzykowe tarczycy wykazujące niewielką anizotycozę rozproszone,w grupach i płatach,jednojądrowe makrofagi i limfocyty oraz koloid(materiał z bocznych płatów). Obraz cytologiczny nie budzi podejrzenia rozrostu nowotworowego. Konieczne badania immunologiczne w kierunku przewlekłego zapalenia tarczycy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,78417710,78417710,moje_usg_i_biopsja.html


Temat: Wyniki biopsji
Wyniki biopsji Witam, mam wyniki z biopsji - czy ktoś może potrafi to zinterpretować? Chodzi mi głównie o to, czy to typowe wyniki przy Hashimoto, czy może jest jeszcze coś niepokojącego: - Tarczyca o niejednorodnym echu bez zmian ogniskowych. Wykonano BAC płata prawego i lewego. - Rozpoznanie patomorfologiczne: krew, płyn koloidowy, monomorficzne tyreocyty, pojedyncze makrofagi oraz w rozmazie z płata prawego rozproszone ... czyli laik), a szczególnie o tym zapaleniu - to aż mnie tarczyca zaczyna boleć :) - bo może powinna???
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,42014624,42014624,Wyniki_biopsji.html


Temat: NIEDOczynn.. przechodzi w NADczynn.. diagnoza?
usg i biopsja tarczycy usg robilam dwa razy i jedna biopsje. przed rozpoczeciem brania eltroxinu - usg tarczycy- plat prawy o wymiarach 17x18x42mm z torbiela 14x10mm z 5mm normoechogenicznym tworem polozonym przy przysrodkowej scianie torbieli. plat lewy 18x16x46mm. ciesn 3mm. echostruktura lewego plaa i ciesni prawidlowa. nie stwierdzam tkanki tarczycowej ponizej wciecia szyjnego mostka. wezly chlonne bez zmian. wskazana biposja. wynik biopsji - biopsja aspiracyjna cienkoigloa celowana - b.a.c.c. uwidoczniono koniec igly w obrebie litej czesci, plynnolitej zmiany ogniskowej w placie prawym. wynik: w aspiratach rozrzedzony koloid i fragmenty koloidu zageszczonego, czesciowo rozpadajacego sie, nieliczne skupienia wyrodniejacych tyreocytow, pojedyncze makrofagi. komorek podejrzanych nie znaleziono. obraz cytologiczny guzkowej zmiany lagodnej w tarczycy ze zwyrodnieniem torbielowym i resorpcja. - co zostalo mi na jezyk polski przetlumaczone, ... o wymiarach plt prawy 18x15x43 mm (6,2 ml) i plat lewy 20x14x44 (6,4ml), ciesn tarczycy 3mm. echogenicznosc prawidlowa. w rpawym placie zmiana ogniskowa o sr 8mm, hypoechogeniczna, w power-doppler pojedyncze naczynia...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,99711985,99711985,NIEDOczynn_przechodzi_w_NADczynn_diagnoza_.html


Temat: Mam problem z tarczycą.
Mam problem z tarczycą. Witam. Może ktoś mi coś więcej podpowie. 3 lata temu miałam usg tarczycy. Wyszedł mi guzek. Oto opis badania: w dolnym biegunie prawego płata tarczycy minimalnie uwypuklony na zewnątrz widoczny śladowo hypoechogeniczny guzek 13x8,5x19 mm. Pozostały miąsz tarczycy jest o typowej strukturze i echogeniczności, w górnej granicy normy co do wielkości. prawy płat 21x20x50mm-11cm3, lewy płat 18x18x49mm-7,8 cm3, cieśń 6,5x14x29mm-2,1 cm3. Okoliczne węzły chłonne szyji i dołów nadobojczykowych nie są powiększone. Z tym udałam się do endokrynologa, który skierował mnie na biopsję. Oto wynik biopsji: treść krwista i koloidowa, liczne rozsiane płaty i gniazda łagodnych tyreocytów oraz pojedyncze makrofagi. Obraz cytologiczny odpowiada zmianie łagodnej: guzek przerostowy lub prosty gruczolak płata prawego tarczycy. I to było 3 lata temu. Natomiast tydzień temu robiłam kontrolne wyniki hormonów, które dalej potwierdzają niedoczynność tarczycy i haschimoto (ale tu jeszcze czekam na wyniki przeciwciał). Zrobiłam też konrolnie ponownie usg tarczycy. Oto wynik: w dolnym biegunie prawego płata tarczycy widoczny dobrze ograniczony hypoechogeniczny, o identycznej jak pozostały miąsz tarczycy echogeniczności guzek 16x8,5x12 mm ok. 0,9 cm3.W badaniu color doppler bardzo silnie unaczyniony i ukrwiony zwłaszcza na jego obwodzie. Pozostały miąsz tarczycy o nieostrych granicach i lekko obniżonej echogeniczności i typowej strukturze. Wielkość ogólna tarczycy mieści się w normie. Okoliczne węzły chłonne szyi nie są powiększone. Proszę o odpowiedz czy konieczna jest kolejna biopsja. Czy ta wykonana 3 lata temu wystarczy. Dziekuję za wszelkie sugestie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,54997574,54997574,Mam_problem_z_tarczyca_.html


Temat: co mi jest?
biedronka11 napisała: > Witajcie, > od pewnego zcasu leczę się na niedoczynnosć tarczycy/hashimoto. > W obrazie usg i biopsji guza napisano że odpowiada struma nodosa - > obraz zmian pozapalnych po podostrym procesie zapalnym, bardzo > liczne makrofagi, liczne limfocyty, histiocyty, koloid, krew. > Wyniki hormonów miałam takie: > sierpień ft4 0,98 (0,71-1,85) 24% normy FT3 2,86 (2,57- > 4,43) 15% normy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,88545460,88545460,co_mi_jest_.html









Formularz

POst

Post*

**Add some explanations if needed